Geef me werk wat bij me past en ik hoef nooit meer te werken.
- Confucius

Projecten > Landbouwproject met toeristische en educatieve activiteiten in Batchenga

Op zo’n 1 uur rijden van de hoofdstad Yaounde wil Zara Nbougoure (29 jaar) een plantage starten in de buurt van de stad Batchenga in centraal Kameroen.

Ontwikkelingen sept 14

Zara heeft een droom. Ze wil erg graag de grond geschikt maken voor het verbouwen van witte peper en passievruchten. Het zijn gewassen die nieuw zijn in de streek, maar waar de grond heel geschikt voor is. Daarnaast wil zij een kleine kudde runderen en schapen houden en is er een guesthouse gepland waar toeristen kunnen genieten van de rust en de idyllische plek aan de rivier. De streek heeft sowieso veel toeristisch potentieel dat zij wil aanboren. Daarvoor heeft ze inmiddels, samen met drie anderen, de associatie ‘Calabba’ opgericht.

Zara gaat stapsgewijs te werk. Ze heeft een projectplan geschreven waarin zij de achtereenvolgende stappen beschrijft. Haar motivatie voor het project en de keuze voor witte peper omschrijft  ze als volgt:

Having a farm is one of my childhood dreams. Born in a family of farmers, I have always thought to the valorization of the land.
The project consists of creating an agro-pastoral exploitation, which will offer touristic and educational attractions.

In 2006 I was hired by one of the largest plantations in Cameroon named PHP. During the two years I spent there, I was being able to assess the economic attractiveness of the pepper cultivation for the farmer.

In fact there are not many farmers in Cameroon cultivating pepper. White pepper of Cameroon is particularly popular for its woody flavor. Annual production can barely meet demand in the local market; especially since the PHP is grown more for export. So the Cameroonian government must make a permanent import of Chinese pepper to supply local demand. The weather, soil and temperatures are good in Batchenga,  I decided to upgrade the land in this village by bringing this new culture. It is also to prove in a social and cultural environment not favorable to women that women are able to handle initiatives that deliver revenue.

SteunZara

management letter sept 2014

 

Interview augustus 2017