Vriendschap verdubbelt vreugde en halveert smart.
- Francis Bacon

Nieuwsbrief 5

 

Al het werkelijke leven is ontmoeting       Martin Buber

 

 

 

Aan:  De Kring KameroenWerkt

Van:  Bertie Hendriks
Nieuwsbrief 5.  15 december 2012

 

 

Beste leden van de Kring Kameroen Werkt,

 

Alweer de vijfde nieuwsbrief met nieuws over de projecten en vooral over het bouwen van het culturele centrum in Ebang Minala.Op de website www.kameroenwerkt.nl kun je bij ‘Berichten’ en ‘Projecten’ van alles lezen of zien. Er zijn vele nieuwe foto’s/filmpjes! De website is inmiddels ook in het engels vertaald en in het frans.

 

Financiën
We hebben nu zo’n 140 leden in de Kring Kameroenwerkt en sinds oktober 2011 meer dan 42.000 euro opgehaald. Nanske stuurt jullie precies een jaar na de eerst donatie een verzoek voor jullie tweede bijdrage. Weet dat wij steeds weer blij zijn met het geld want dit maakt de projecten mogelijk. Ons streefbedrag was 40.000 euro op 31december van dit jaar. We liggen goed op koers. Al het geld gaat naar de projecten.

Verjaardagskalender

Onze ambassadeur Eric Visser heeft zijn idee om verjaardagskalender te maken met foto’s van het festival en van andere projecten uitgewerkt. Er ligt nu een eenvoudige kalender waarvan de kwaliteit niet denderend is maar wel leuk is omdat het een mooi beeld geeft van mensen in Kameroen die op de een of andere wijze betrokken zijn met de projecten van Kameroenwerkt. De maakkosten zijn 6.50 euro per kalender. Je kunt er een bestellen voor 10 euro. Al het geld gaat naar onze projecten. Uiteraard kun je meer geven of meer kalenders tegelijk bestellen.

Bij aanmelding van een nieuw lid voor de Kring Kameroen krijg je een kalender gratis!!

 

Voortgang van de Projecten (zie ook vorige nieuwsbrieven)
1. ‘Pleasant Parties’ in Foumbot.

Na het overlijden van haar moeder heeft Josephin de draad weer opgepakt. De start van haar bedrijf verloopt langzaam omdat ze kwaliteit wil en de ‘leveranciers’ langzaam werken. Eindelijk zijn alle spullen zoals stoelen gemaakt. Momenteel is ze bezig met de bekleding en naamgeving van de stoelen. Ze verhuurt al voor feesten maar in het jaar 2013 wil ze voluit gaan. Haar andere bronnen van inkomst vragen nu ook veel tijd. Ze verbouwt haar eigen groente maar heeft een terugslag ondervonden doordat haar oogst, door onachtzaamheid van anderen, verbrand is.

 

2. Bar-restaurant-internetcafe in Kribi.

Edo heeft hard gewerkt en zijn bar-restaurant is begin september geopenend. Met mijn komst in oktober hebben we de opening nog eens dunnetjes over gedaan. De bar is werkelijk prachtig gebouwd. Lekker eten ook.

Kwaliteit!!!!

 

 

Wel heeft Edo het moeilijk met corrupte ambtenaren die overal een slaatje uit willen laan. Zeker nu ze weten dat Edo gesteund wordt door een blanke. En Edo wordt tegengewerkt door geruchten over homosexualiteit – die nergens op slaan – en die mensen weg houden van een bezoek aan de bar. Soms bestaan daar nog ‘middeleeuwse’ situaties. Irene heeft aangeboden hem te helpen en nu zit er enige vooruitgang in. We hebben besloten om voorlopig geen nieuwe stappen in zijn project te maken omdat dat nieuwe onrust geeft.

 

3. Het culturele centrum in Ebang Minala

3a. De bouw

Dit project ontwikkelt zich stormenderhand. Irene heeft zich op zakelijk vlak losgemaakt van haar familie. Dat was een lastige maar goed keuze. Het geld van haar vader is teruggestort en de stichting Kameroenwerkt heeft dit opgevangen door een extra bedrag over te maken. Momenteel wordt er gebouwd. Naar het zich laat aanzien zal er in het voorjaar 2013 een gebouw staan dat een school, een restaurant, een kantoor en een winkel zal herbergen. Mogelijkerwijs zal er al direct een klas van 10-16 leerlingen onderwijs krijgen. Alle benodigde papieren zijn er; leraren worden aangetrokken en leerlingen staan al op een wachtlijst. Eind december gaat Frank Nijhuis erheen om zijn expertise aan te bieden als hulp bij het bouwen.https://www.kameroenwerkt.nl/category/nl/nieuws/

 

3b Festival 2013

Het festival dat heeft plaatsgevonden van 30 juni-28 juli 2012 heeft veel teweeg gebracht in de streek rondom Ebang Minala. Men is heel blij met de aandacht voor de mensen daar. Volgend jaar van 4 augustus tot en met 31 augustus zal er een nieuw festival zijn. Wij uit Nederland kunnen dit festival ondersteunen met: 1. Spullen (binnenkort komt er weer een ophaal actie gecoordineerd door Hendrik Jaap Batenburg en Piet de Ronde) 2. Er heen gaan en een bijdrage leveren aan het festival. We hebben inmiddels ervaring met wat het betekent. Mensen die interesse hebben om te gaan kunnen zich melden bij Bertie Hendriks of Erwin Smidt. Het is gebleken dat deelname aan het festival een bijzondere maar indringende ervaring is. Tijdige voorbereiding is aan te bevelen.

 

3c Projectleidster Irene

Het festival en alle druk die op haar ligt heeft veel van haar gevraagd. Inmiddels is na een bezoek aan haar zuster in Benin weer fitter en actief op allerlei vlakken zoals het bezoeken van weeskinderen, het op het goede pad brengen van ontspoorde jongeren en het onderbrengen van straatkinderen in Kribi. Maar haar belangrijkste project is en blijft CEDEL het culturele centrum. Irene wacht nog steeds op haar paspoort. Wanneer ze dat heeft zal ze een visum aanvragen en naar Nederland afreizen. Zodra ze hier is zullen wij van de stichting Kameroenwerkt deze gelegenheid aangrijpen voor een groot feest en sponsoractie. Jullie horen dan meer.

 

3.d Zonne-panelen

Het project van Joop van Brakel die met zijn onderneming Zonelektra geld inzamelt om zonne-panelen in Ebang Minala te kunnen plaatsen, loopt gestaag door. Zonne-energie is geliefd in deze tijd en hij heeft veel klanten die bereid zijn om per paneel 5 euro te storten op rekening van Kameroenwerkt. In februari gaat Joop op bezoek bij Gaston en Irene in Yaounde om te overleggen hoe zonne-energie op ruimere schaal aangeboden kan gaan worden in Kameroen. Maar de eerste installatie gaat naar het culturele centrum. https://www.kameroenwerkt.nl/2012/11/acties-zonnepanelen-nu-al-500-euro-en-zelfgemaakte-bedden/

4. Project ondersteuning kinderen

De Stichtse Vrije School in Zeist hebben met de jaarlijkse Michaëlsactie op hun school in september meer dan 11.000 euro opgehaald voor Kameroen Werkt! Een geweldig succes. Dit betekent dat er minimaal 35 kinderen de komende 5 jaar ondersteund worden bij hun schoolgaan en verdere ontwikkeling. Iedere klas van de school ondersteunt minimaal een kind. Irene heeft de organisatie daarvan in Kameroen en maakt regelmatig foto’s en video’s voor de leerlingen in Nederland. https://www.kameroenwerkt.nl/2012/11/3194/

 

5. Project Zara

Na de oriënterende gesprekken in februari met Zara F. Ngougoure om haar te ondersteunen bij een project dat zich richt op het opkweken van witte peper en passiebloem en het scheppen van een ecologisch verantwoord verblijf voor toeristen in Foumban, komt dit project nog niet echt van de grond.
Ze heeft de laatste tijd veel tegenslag te verwerken gehad: het is haar niet gelukt het land te legaliseren waarop ze de plantage wilde beginnen. Daarom is ze nu op zoek naar een ander stuk land in de buurt van Yaounde, maar dat vlot nog niet zo. Daarnaast is ze 2x beroofd en werd haar laptop gestolen. Zara is weer op weggeholpen met een laptop en een abonnement zodat het contact met haar hersteld is.

 

 Ondersteuning

Allereerst een dankwoord aan onze ambassadeurs die ons waar mogelijk ondersteunen. Verder veel dank voor jullie als Kring Kameroenwerkt. We wensen iedereen mooie en feestelijke dagen toe in de komende maand. Ook vanuit Kameroen krijgen jullie de hartelijke kerstwensen, bij monde van Irene die met de kinderen van Ebang Minala een kerstfeest heeft georganiseerd.

 

 

Hartelijke groet,

 

Bertie Hendriks, Bernardien Thunnissen en
Piet de Ronde

 

 

 

PS: Iedere donatie is welkom op 198566433 van de Triodosbank