Geef me werk wat bij me past en ik hoef nooit meer te werken.
- Confucius

Projecten > Etu, zijn projecten en zijn erfenis TunbungVillage

2012-2014 Etu, zijn projecten en zijn erfenis

In maart 2014 is Etu Ndow onverwachts overleden. Hij laat veel mensen bedroefd achter want hij was een groot kunstenaar maar vooral een groot mens. Zijn levensproject Tuning Village waar je hieronder over kunt lezen, wordt  zo goed en kwaad als het gaat voortgezet door zijn neef met steun van de verdere familie van Etu. Wij denken op termijn ook mee te kunnen helpen om de initiatieven van Etu uiteindelijk toch gestalte te geven.

Filmpje 1. INTERVIEW ETU NDOW DOOR BERTIE HENDRIKS JANUARI 2014 (een paar weken voor zijn dood)

Het project voor zijn overlijden:

In Gambia is Etu Ndow een uiterst bevlogen kunstenaar bezig een inspirerend project van de grond te krijgen. Hij heeft een stuk land gekocht; een deel van een verlaten dorp vlak bij de zee. Inmiddels heeft hij daar huisjes gebouwd, expositie en werk-ruimtes, een waterpomp en een wateropvanginstallatie, zonne-panelen….; alles ecologisch verantwoord en met natuurlijke materialen. Overal heeft hij bomen en struiken geplant. Zijn ‘kunstenaarsdorp’ ademt een diepe rust uit en nodigt uit tot bezinning en tot creatieve vormgeving. Etu is een bekende Gambiaanse kunstenaar en heeft vele exposities gehad in Nederland maar ook in andere Europese, Afrikaanse, Midden of Zuid Amerikaanse landen en zelfs in China. Zijn ‘dorp’ is een plek waar mensen van de gehele wereld komen tevens ook een plek waar de scholieren van de Gambiaanse scholen regelmatig les krijgen en geinspireerd worden om hun leven creatief vanuit zichzelf vorm te geven. Het is mogelijk om korte of langere tijd je terug te trekken in zijn ‘dorp’ en zo je wilt ondersteund te worden in je creatieve vormgeving.

Filmpje 2. INTERVIEW ETU NDOW DOOR BERTIE HENDRIKS januari 2013

2017

In het  project ondersteuning schoolgaan kinderen Bymyra International School Gambia  ligt ook besloten dat we steun geven aan het kunstenaarsdorp TunbungVillage van de overleden kunstenaar Etu Ndow. Gedurende een aantal jaar zal dan de gehele school van Ida één dag naar Tunbung komen, gesteund door ouders van de leerlingen, waarbij ze les krijgen in het gebruik van creatieve middelen.

Filmje 3. Our visit to TunbungVillage

2020

Bertie heeft in februari gesprekken gehad met Yafatou de weduwe van Etu en Ida hoofd van de Bymyra Bilingual School om te zien of TunbungVillage opgeknapt kan worden zodat er mensen kunnen logeren en de erfenis van Etu nieuw leven ingeblazen kan worden.