Geef me werk wat bij me past en ik hoef nooit meer te werken.
- Confucius

Nederlands > Restaurant Chez Minette

2015

In 2016 wordt CHEZ MINETTE geopend door Josephin Ulonma. Het is  een restaurant waar de inwoners van Foumbot, kameroense en senegalese maaltijden kunnen bestellen. Er werken naast Josephin vier anderen. Twee kokkinnen en twee serveersters. Vanaf de opening in augustus 2015 loopt het restaurant als een trein. Gemiddeld komen er tussen de 10 en 30 klanten per dag.

In augustus 2015 heeft KW een microcrediet verleend waarmee de eerste benodigdheden voor het restaurant konden worden gekocht. KW wordt geeeerd met een speciale plek op de menukaart: het gerecht ‘crazy duch’

Een groepje vrienden in Nederland die gezamenlijk hun 50e verjaardag vierden, gebruikten deze gelegenheid om geld op te halen voor Chez Minette. In overleg met Josephin heeft KW heeft een klein zonnepaneel, accu en bijbehorende lampjes gekocht. De elektriciteit in Foumbot valt in de regentijd regelmatig uit. Nu is Chez Minette de enige plek in Foumbot waar tijdens het wegvallen van elektriciteit licht is.

 

2016

Ondernemen in Kameroen is voortdurend ingaan op de wisselende omstandigheden aldaar. Op het moment dat Chez Minette een succes werd, verschenen er in Foumbot drie nieuwe eet-tentjes en daarmee geduchte concurrentie. De omzet van Chez Minette liep terug maar dankzij haar creativiteit, charme en inspanningen lukte het Josephin de meeste klanten aan zich te blijven binden. Een volgende periode liep het slecht met de economie van Kameroen en gingen alle eet-tentjes op Chez Minette na failliet. Mensen gaven minder geld uit aan eten buitenshuis. Chez Minette bleef fier overeind staan maar het vroeg van Josephin voortdurend inzet en improvisatie.

Tot halverwege 2017 was Chez Minette daar gevestigd. Maar door regen en doordat de eigenaar niet investeerde in het onderhoud van het hotel kwam het restaurant onder water te staan.

2017

Het nieuwe restaurant Chez Minette binnen en buiten.

Nieuwe locatie Chez Minette

New location of Chez Minette

Josephin heeft een andere locatie gezocht en gevonden en heeft haar restaurant nieuw leven in geblazen op een mooie plek aan de hoofdweg tegenover de markt. Inmiddels draait het restaurant weer prima. Er is wel veel meer concurrentie maar dankzij haar opgewekte inzet en communicatieve vaardigheden is het restaurant weer uitgegroeid tot een plek waar vooral de jongere Kameroeners elkaar treffen en eten. Het is inmiddels het drukste restaurant van Foumbot en voor Kameroense begrippen bijzonder schoon en ludiek vormgegeven.

Bijzonder is dat Josephin in Foumbot en omgeving een leidende rol heeft gekregen in een jongerenbeweging die ijvert voor werkgelegenheid, veiligheid, het schoonhouden van de stad en het creëren van sociale vooruitgang.

Josephin ziet 2017 vooral als een goed jaar omdat zoals zij dat ziet, de economische zekerheid van Chez Minette en Pleasant Parties en de steun van Kameroenwerkt in ruimere zin, haar een andere positie in Foumbot heeft gebracht. Ze wordt gevraagd voor allerlei commissies en bijeenkomsten. Ze is de spil geworden in een sociale beweging van jongeren die op verschillende vlakken probeert de zwakkeren in Foumbot te helpen. Ze bezoekt de gevangenis om met jeugdige delinquenten te spreken, kleding, voedsel te geven, ze ondersteunt HIV /aids patiënten met informatie, gesprekken, voedsel, kleding, verzorgen opvang voor kinderen gedurende de zomervakantie …etc.

Bijzondere gebeurtenis voor Josephin was dat ze gevraagd werd als afgevaardigde van Foumbot de begrafenis bij te wonen van de moeder van de vrouw van de president. In Kameroen een hele eer.

2018

Sinds 2017 bevindt Chez Minette zich op een nieuwe locatie, een mooie plek aan de hoofdweg tegenover de markt. Het restaurant draait weer prima. Het is het drukste restaurant van Foumbot en voor Kameroense begrippen bijzonder schoon en smaakvol vormgegeven. Er is veel concurrentie maar dankzij Josephin’s opgewekte inzet en communicatieve vaardigheden is het restaurant weer uitgegroeid tot een plek waar vooral de jongere Kameroeners elkaar treffen en eten.

Vanwege de ‘burgeroorlog’ in het Engelstalige deel van Kameroen, wordt Foumbot soms bezocht door groepen rebellen die vaak afgedaald zijn op het criminele pad. Waarschijnlijk was het zo’n groep die in september 2018 ingebroken heeft in Chez Minette en alles meegenomen heeft. Naast een behoorlijke financiële strop is dit uiteraard ook erg frustrerend en bedreigend om mee te maken. In overleg hebben we besloten dat de terugbetaling in 2019 een jaar verzet zal worden. Uiteindelijk heeft Josephin in maart 2019 toch nog 500 euro terugbetaald.

Josephin groeit in haar leidende rol in de jongerenbeweging van Foumbot. Onder haar bezielende leiding zijn er initiatieven op het gebied van werkgelegenheid, veiligheid, het schoonhouden van de stad en het creëren van sociale vooruitgang. Onlangs heeft ze voor meer dan 100 meisjes in de leeftijd tussen 12 en 17 jaar een informatie-dag gehouden over seksualiteit en lichaamszorg. De dag was een groot succes. Er waren zelfs veel jongens aanwezig. Gezien het taboe wat op dit gebied daar ligt was het evenement echt baanbrekend.

Filmpjes

  1.  Chez Minette en Pleasant Parties

      2. Interview:  Change social position Josephin Ulonma in Foumbot

      3. Chez Minette the place to be

      4. Chez Minette voortgang

 2019

Filmpje 5. .Interview Josephin april 2019 Development Pleasant Parties, Chez Minette and her social place in Foumbot

 

Chez Minette inside

Chez Minette outside