Geef me werk wat bij me past en ik hoef nooit meer te werken.
- Confucius

Nederlands > Biologisch verbouwde champignons van Foumbot

2021

De stichting KameroenWerkt wil het collectief ‘Champignons de Foumbot’ onder leiding van Richard JOSS de NGAPOUT in Kameroen helpen met het realiseren van duurzame werkgelegenheid in de vorm van een champignonkwekerij. Deze kwekerij zal voor veel mensen zorgen voor inkomen waarmee ze een waardig en zelfstandig bestaan kunnen opbouwen en hun kinderen naar school kunnen.

Richard Joss vermaalt mais, nodig voor het verbouwen van de biologische teelt van champignons

Om deze champignonkwekerij van de grond te krijgen heeft het collectief een investeringsbedrag ontvangen van KameroenWerkt in samenwerking met de WM de Hoop stichting.

Toelichting

In Foumbot vlakbij Bafoussam , een middelgrote stad in de regio Bamoun in Kameroen, hebben verschillende families zich verenigd onder de leiding van Richard JOSS de NGAPOUT. Foumbot ligt niet ver van het Engelstalige gedeelte van Kameroen waar het leger vecht met rebellen en van waaruit veel mensen gevlucht zijn naar stadjes als Foumbot. Steden als Foumbot en Bafoussam zijn overvol.

Er is veel vraag naar champignons in Foumbot en omgeving en weinig aanbod. Het collectief heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het opzetten van een biologische champignonkwekerij en heeft een businessplan opgesteld.

Er zijn allerlei mensen die gaan profiteren van dit project. Allereerst de families verenigd in het collectief en hun kinderen alsmede de ‘dagloners’ die af en toe ingezet zullen worden voor klusjes en transport. Verder stimuleert het project de plaatselijke economie: Het bouwen van de kwekerij zal de inzet van ambachtslieden vragen en spullen van toeleveringsbedrijven. Verder zullen de champignons op de markt verkocht worden door marktkooplui.

Noot hierbij: De economie in zwart Afrika werkt heel anders als hier in Nederland. Een goed lopend bedrijf als een champignons kwekerij zal allerlei nevenactiviteiten teweegbrengen die wij hier niet kunnen bedenken.

https://youtu.be/86YpHmxerK0De eerste oogst is begonnen!

April 2022 waas de eerste ronde en oogst; april 2022 de tweede.