Geef me werk wat bij me past en ik hoef nooit meer te werken.
- Confucius

Nederlands > Reis naar het Hart van Afrika

Elke dag een tijd op het strand

Vanaf 2022 organiseert KW jaarlijks  reizen naar Gambia getiteld: Reis naar het Hart van Afrika

De eerste reis vond plaats van 14 – 24 januari 2022 en was een overdonderend succes.

 

In 2023 staan er drie reizen gepland

6-16 januari (vol)

27 januari – 6 februari (paar plekken vrij)

24 februari – 6 maart (vol)

 

Info-opgave bertiehendriks@tiscali.nl

 

Reactie van deelnemers op de eerste reis januari 2022:

Tom: Dat is het eerste wat in me opkomt als ik aan de Gambia reis denk. 10 dagen ondergedompeld worden aan het onontkoombare intense directe leven daar en dat terwijl het ook heel ontspannen en vriendelijk is.

Sonja: Wat een feest was het om met een leuke groep mensen even deel uit te mogen maken van de Gambiaanse gemeenschap.

Martijn: Inspirerend om in een totaal andere wereld te stappen waarin tijd een andere vorm heeft en tevreden zijn met weinig tot een kunst verheven is. Heerlijk klimaat, prachtige enthousiaste bevolking, smaakvol eten.   Kortom een rijke ervaring om mee te nemen in het westerse leven om vooral dankbaar te zijn.”

Herman: Samen met vrolijke en heel erg betrokken Afrikanen, zoals Ida, Modou, Jallow, Jafatou en vele anderen konden we een pad uitstippelen, dat veel energie en enthousiasme losmaakt bij beide culturen, waar we nog jaren plezier aan gaan beleven: Bijvoorbeeld door het bouwen aan beroepsonderwijs, waarmee de Afrikaanse jeugd verder kan en waarmee Nederlandse ROC studenten excellente ervaring opdoen. Dit als opmaat naar een langdurige samenwerking tussen landen en leefgemeenschappen, dat beoogt het beste in ieder mens naar boven te brengen.

Adri: Onze reis naar Gambia was voor mij een bijzondere gebeurtenis. Bijzonder om mij direct na aankomst zo thuis te voelen in dit land. Relaxed, in het hier en nu. Verblijven op een beschaduwd erf waar de temperatuur, geluiden en energie zo heerlijk zijn. Het contact met de mensen uit Gambia, oprecht, vriendelijk, dichtbij en welkom. De Gambiaanse dis, eenvoudig en smaakvol! Genieten van de prachtige natuur, de gezellige hectiek van de markten en het zwemmen in de oceaan. Het kost moeite om dat weer achter te laten en terug te keren naar ons drukke land.

Jan: Vanaf dag 1 is de reis naar Gambia voor mij een grote belevenis geweest. Ik heb een dag meegedraaid in een gezin, naar een lokale markt voor inkopen, samen eten met een gezin, helpen op school, vogels spotten, kano varen, bezoek aan een ziekenhuis, veel gewandeld, naar een privé-strand en dat allemaal met een prettige groep om me heen. De mensen, van jong tot oud, die ik in Gambia heb ontmoet, waren allemaal aardig, positief, energiek en betrouwbaar. Het was een reis om nooit te vergeten.

Marcel: Vanuit mijn gejaagde leven kom je terecht in een heerlijke warme klimaat. Waar de bevolking je met veel liefde en warmte ontvangt. Waar je je meer dan welkom voelt en waar  tijd geen tijd meer is. Waar het voor mij heerlijk landen is en ik vollop kan genieten van het land, de bewoners en het klimaat in al haar facetten. Waar ik weer heb leren waarderen over de basis behoeften van het leven en dat ik mij vaak druk maak over zaken die in werkelijkheid eigenlijk niet belangrijk zijn.

Robyn: Ervaringen ‘Reis naar het hart van Afrika: -ontmoeten, plezier en uitwisseling. Gambia wordt ook wel ‘the smiling coast of Afrika’ genoemd. Als je in Gambia bent geweest, dan begrijp je waarom. Niet alleen omdat de vorm van het land een glimlach is, maar ook omdat je daar automatisch met een glimlach op je gezicht loopt. Het land, het klimaat, de mensen, de gastvrijheid, het laat je lachen. Het laat je beseffen hoe mooi het is om in het NU te leven en te genieten van de dingen die je hebt. 💛

 

De reis heeft 4 fundamenten

1. We droegen bij aan de Bymyra Bilingual School.

het voorbereiden en geven van een theaterproductie door en voor Bymyra-leerlingen;
het organiseren een sportdag: de Olympische Kinderspelen voor de leerlingen in samenwerking met leraren en ouders
het organiseren van 1:1 gesprekken met de ouders van (vanuit NL gesponsorde) leerlingen;
het organiseren en geven van schaaklessen voor de leerlingen
het onderwijzen van activerende didactiek voor docenten
het geven van hygiene- en EHBO lessen voor de leerlingen
het geven van fysiek sportonderwijs voor de leerlingen
het geven van seksuele voorlichting aan meisjesleerlingen door vrouwelijke docenten uit Gambia en Nederland
het helpen automatiseren van de diverse administraties op de school
het voorbereiden van ons volgend project: beroepsonderwijs op de Bymyra School waaronder: het schrijven van een projectplan en het uitmeten van te bouwen lokalen

2. We sliepen met onze groep van 10 in het paradijselijke TunbungVillage: Eenvoudige maar fijne schone slaapplekken, met goed sanitair en een muskietennet te midden van een oase van rust.

3. We vierden vakantie, ontspanden en vermaakten ons met: Vogelspotten in kano’s, museum, lekker uit eten, schilderen op het strand, bezichtigen vissersdorpjes en heel veel luieren op het  strand

 

4. We ontmoetten de Gambianen in het hart van hun bestaan (en ze hebben een groot hart)