Al het werkelijke leven is ontmoeting.
- Martin Buber

Nederlands > Evaluatie van de eerste ‘Reis naar het Hart van Afrika’

Januari/februari 2023 zal de tweede reis zijn. Opgave via bertiehendriks@tiscali.nl

Na onze prachtige reis 14-24  januari 2022 zijn we een middag bijeengekomen in Utrecht om de eerste reis naar Gambia te evalueren. De reis blijkt een overdonderend succes.

Reactie van deelnemers:

Tom

Dat is het eerste wat in me opkomt als ik aan de Gambia reis denk. 10 dagen ondergedompeld worden aan het onontkoombare intense directe leven daar en dat terwijl het ook heel ontspannen en vriendelijk is. Sonja

Wat een feest was het om met een leuke klup mensen even deel uit te mogen maken van de Gambiaanse gemeenschap.

Martijn

Inspirerend om in een totaal andere wereld te stappen waarin tijd een andere vorm heeft en tevreden zijn met weinig tot een kunst verheven is.

Heerlijk klimaat, prachtige enthousiaste bevolking, smaakvol eten. De natuur is groen en rijk aan vogels in alle kleuren en maten.

Kortom een rijke ervaring om mee te nemen in het westerse leven om vooral dankbaar te zijn.”

Herman

Samen met vrolijke en heel erg betrokken Afrikanen, zoals Ida, Modou, Jallow, Jafatou en vele anderen konden we een pad uitstippelen, dat veel energie en enthousiasme losmaakt bij beide culturen, waar we nog jaren plezier aan gaan beleven: Bijvoorbeeld door het bouwen aan beroepsonderwijs, waarmee de Afrikaanse jeugd verder kan en waarmee Nederlandse ROC studenten excellente ervaring opdoen. Dit als opmaat naar een langdurige samenwerking tussen landen en leefgemeenschappen, dat beoogt het beste in ieder mens naar boven te brengen.

Adri

Onze reis naar Gambia was voor mij een bijzondere gebeurtenis. Bijzonder om mij direct na aankomst zo thuis te voelen in dit land. Relaxed, in het hier en nu. Verblijven op een beschaduwd erf waar de temperatuur, geluiden en energie zo heerlijk zijn. Het contact met de mensen uit Gambia, oprecht, vriendelijk, dichtbij en welkom. De Gambiaanse dis, eenvoudig en smaakvol! Genieten van de prachtige natuur, de gezellige hectiek van de markten en het zwemmen in de oceaan. Het kost moeite om dat weer achter te laten en terug te keren naar ons drukke land.

Jan

Vanaf dag 1 is de reis naar Gambia voor mij een grote belevenis geweest. Ik heb een dag meegedraaid in een gezin, naar een lokale markt voor inkopen, samen eten met een gezin, helpen op school, vogels spotten, kano varen, bezoek aan een ziekenhuis, veel gewandeld, naar een privé-strand en dat allemaal met een prettige groep om me heen. De mensen, van jong tot oud, die ik in Gambia heb ontmoet, waren allemaal aardig, positief, energiek en betrouwbaar. Het was een reis om nooit te vergeten.

Zie verdere reacties and omschrijving van de reis: bij projecten.