Geef me werk wat bij me past en ik hoef nooit meer te werken.
- Confucius

Nederlands > Beroepsonderwijs in Gambia

Beroepsonderwijs op de Bymyra Bilingual School

ROC Tilburg en Stichting Kameroen Werkt slaan de handen in één voor meer en beter beroepsonderwijs in Afrika. Binnenkort tekenen zij daartoe een samenwerkingsovereenkomst met de Bymyra School in Gambia. De samenwerking voorziet in een autokaravaan, een soort Dakar-rally zeg maar, met studenten van ROC Tilburg naar Gambia. Eenmaal in Gambia aangekomen, gaan zij beroepsonderwijslokalen inrichten voor metaalbewerking, installatie- en autotechniek. Uiteraard worden daarbij ook lokale docenten opgeleid om de scholieren van het middelbaar onderwijs van Bymyra te scholen als automonteur, lasser, loodgieter, elektricien etc. Aldus slaan we 3 vliegen in één klap:

  • Afrikaanse jongeren krijgen perspectief in eigen land en willen minder graag naar Europa
  • Er ontstaat in Afrika een goed opgeleide beroepsbevolking in beroepen waar lokaal vraag naar is;
  • Jongeren in Nederland krijgen een unieke kans om internationale ervaring op te doen, te improviseren en door te zetten.

Die samenwerking is vorig jaar ontstaan uit een initiatief, waarin ROC Tilburg gereedschap van Midden-Brabantse installatiebedrijven heeft ingezameld, hetgeen vervolgens door Kameroen Werkt verscheept is naar Gambia en daar thans beschikbaar is voor Gambiaanse vakmensen.

 Alle drie de partijen: ROC Tilburg, Kameroen Werkt en Bymyra School zijn eager om het genoemde project te laten slagen en aldus te ervaren als een opmaat naar een meer structurele vorm van samenwerken tussen scholen in Afrika en Nederland. Voor vragen kunt je contact opnemen met Herman Gels 0651395368

 

Via het ROC en zijn connecties en andere kanalen zamelen we gereedschap in dat per zeecontainer naar Gambia wordt gestuurd. Gereedschap of geldelijke bedragen zijn heel welkom