Geef me werk wat bij me past en ik hoef nooit meer te werken.
- Confucius

Nederlands > Beroepsonderwijs in Gambia

Beroepsonderwijs Bymira (VEB) School in Tujereng Gambia

ROC Tilburg, Stichting Kameroen Werkt! hebben de handen ineen geslagen voor beroepsonderwijs in Gambia.Deze zomer tekenden zij een samenwerkingsovereenkomst met de Bymira School in Gambia. De samenwerking betreft de inspanningen van alle partijen:

ROC Tilburg:  Studenten houden sponsoracties voor auto’s, bouwmaterialen en gereedschap. Zij zullen de auto’s van Nederland naar Gambia rijden. In Gambia zullen de auto’s worden overgedragen aan de  VEB School voor lokaal gebruik. De studenten leren van de Gambianen over hun dagelijkse gebruiken en praktijk en zullen daarop hun aanbod baseren voor het inrichten van praktijk lessen en -ruimtes. Zij zullen daarbij begeleid worden door hun excellente Nederlandse staf  bestaande uit  Teun Mallens, Karel Hovinga and Cees van Gerwen van ROC Tilburg, Afdeling Mechatronica, Werktuigbouw en Metaalbewerking.

Stichting Kameroen Werkt!  Zamelt donaties in, verstrekt leningen en acteert als een liaison tussen Bymyra Bilingual School en ROC Tilburg om Bymira School in staat te stellen om land aan te kopen, de grond bouwrijp te maken en de VEB school te bouwen.

Bymira Bilingual School: Voorziet in de noodzakelijke infrastructuur, zoals water, terreinafbakening en elektriciteit, contracteert een aannemer en begeleidt het werk. Hierbij een impressie van hoe het eerste gebouw eruit gaat zien aan de binnen- en buitenkant.

Op het moment (half oktober 2022) is de muur rond het VEB-terrein van 1,2 ha gereed en de bouw van het 1e praktijklokaal gestart. We nodigen u uit om het werk in uitvoering hier te bekijken

De samenwerking tussen de drie partijen is om de volgende redenen opgezet:

  1. Afrikaanse jongeren zien perspectief in hun eigen land en zijn minder gedreven om naar Europa te emigreren.
  2. Er ontstaat een goed opgeleide beroepsbevolking, aangepast aan de lokale behoeften.
  3. Jonge mensen in Nederland krijgen een unieke kans om internationale ervaring te verwerven, om te improviseren en door te zetten.

Deze samenwerking is afgelopen jaar ontstaan uit een initiatief van ROC Tilburg, die gereedschap verzamelde van bedrijven uit Midden-Brabant, en daarna via Kameroen Werkt! verscheepte naar Gambia, waar ze beschikbaar gesteld zijn aan Gambiaanse professionals.

Alle partijen:  ROC Tilburg, Kameroen Werkt! en Bymyra School zijn er op gebrand om dit project tot een succes te maken en de opgedane ervaring te gebruiken voor een meer structurelere vorm van samenwerking tussen scholen in Afrika en Nederland. Voor vragen kunt u terecht bij  Herman Gels 0651395368

Via het ROC en anderen verzamelen wij bruikbaar gereedschap en geld in voor onze projecten in Afrika. Uw bijdragen zijn meer dan welkom.