Al het werkelijke leven is ontmoeting.
- Martin Buber

Nieuws > De Helden van het Beroepsonderwijs in Gambia

Sinds de vorige nieuwsbrief 33 van 8 september zijn er wederom flinke stappen voorwaarts gezet. Vooral de studenten van ROC Tilburg en Ida Ndow, het hoofd van de Bymyra Bilingual School hebben niet stil gezeten!

ROC Tilburg

De studenten hebben per groepje van 2 of 3 studenten samen 5 auto’s aangeschaft, waarmee ze op 29 januari 2023 naar Afrika vertrekken onder begeleiding van Go for Africa (GfA). Achter deze link vinden jullie de vijf studenten teams, die wij samen met Bymyra Bilingual School rond 19 februari 2023 in Gambia gaan verwelkomen. De studenten van ROC Tilburg: Teun van Hees en Boris Kruidijk (Team 11), Hein Patist, Joost Reijrink en Siebe Verschueren (Team 13), Joop van de Schoot en Sjoerd Maes (Team 14), Kurt van Baer en Sander Brugging (Team 15), Jasper Thijsen, Loek Goossen en Fleur Doorakkers (Team 18) hebben zich samen met hun ouders en ROC Tilburg staf: Teun Mallens, Karel Hoving en Cees van Gerwen ontpopt als ware helden van Midden Brabant. Daarbij kregen zij hulp van maar liefst 80 sponsorende ondernemers en organisaties. Deze zijn aan het einde van dit artikel vermeld.

Waarom helden? Zij hebben:

  • Een prefab dak gemaakt voor het 1e lokaal van de nieuwe school in Gambia: Vocational Education Bymyra, kortweg: VEB;
  • Voor dit dak 2e hands zonnepanelen op de kop getikt en verzendklaar gemaakt voor transport naar Gambia;
  • Ze hebben gereedschappen en materialen verzameld om de elektrische installatie in VEB aan te leggen en het lokaal in te richten als praktijklokaal;
  • Op 22 november geholpen met het laden van de container voor Gambia. Zie bijgaande filmimpressie;
  • Op 10 december nogmaals een vrije zaterdag op moeten offeren om de 40 ft container weer helemaal uit- en in te laden omdat de lading niet juist verdeeld bleek over de bodem van de container. Wij hopen nu wel dat de container op tijd in Gambia is, zodat de studenten aldaar met de inhoud aan het werk kunnen. U kunt onze container met nummer TRLU7071153 invullen en volgen op deze website.

Bymyra VEB

Dan onze helden in Gambia: Ida Ndow en haar man Modou Ceesay. Met donaties uit Nederland hebben zij afgelopen zomer een flinke lap grond van 1,2 ha. kunnen verwerven in Tujereng. Deze hebben zij afgelopen nazomer omzoomd met een stevige muur, zodat we het beoogde beroepsonderwijs in een veilige omgeving kunnen ontwikkelen. Dit filmpje gaat over de voortvarende bouw van de terreinafbakening. Vervolgens laat Ida op het VEB terrein voorbereidingen treffen om het VEB lokaal te bouwen. Bijgaande tekeningen laten zien hoe het gebouw er van binnen en van buiten uit gaat zien:

De fundering van het gebouw is gelegd en de verwachting is dat de muren voor de komst van de ROC studenten zullen zijn opgetrokken. Teun en Bertie zijn eind november 2022 op locatie geweest om de voortgang aan Gambiaanse zijde te bekijken. Dit filmpje van Teun laat zien dat onder regie van Ida en Modou flinke vooruitgang is geboekt bij de voorbereidingen en de bouw van VEB. Wij zijn bijzonder trots en onder de indruk van de schaal en voortgang waarop zij dit aanpakken.

Tot slot zijn er een drietal solar heaters onderweg naar Gambia. Deze zijn het resultaat van een sponsoractie tijdens mijn verjaardag. Deze komen uit China met de code: TGHU6833228 en ook onderweg te volgen via dezelfde website. Wij hopen dat de ROC studenten nog tijd over hebben om deze te installeren op Tungbung Village en op de Bymyraschool.

Vervolg

Wij hopen natuurlijk dat alle ROC studenten gezond en wel arriveren in Gambia en daar hun voorgenomen werk kunnen realiseren. Aan het einde van hun verblijf zullen de studenten -dankzij succesvolle bemiddeling van Bertie- 3 van hun 5 meegebrachte auto’s aan Bymyra overgedragen. De overige 2 auto’s blijven ook in Gambia maar worden door GfA aan andere goede doelen overgedragen.

Er is echter nog een witte plek in het geheel. De VEB locatie ligt ver van de weg en het publieke stroomnet. Daarom willen we een zonnestroomsysteem voor VEB realiseren, waarmee we permanent kunnen voorzien in de elektriciteitsbehoefte op de locatie voor verlichting, computers en de machines in het praktijklokaal. De zonnepanelen worden op het dak gemonteerd maar er ontbreekt nog een omvormer, een batterijsysteem en batterijmanagementsysteem, die er voor zorgen dat de overtollige zonnestroom wordt opgeslagen in een batterij en deze naar behoefte  beschikbaar maakt als de zon niet schijnt. Deze zogenaamde standalone energievoorziening is uniek en van bijzonder groot belang voor de VEB als demo voor andere locaties in Afrika en voor een stabiele elektriciteitsvoorziening, dat het publieke net lang niet altijd kan leveren in Gambia. Tijdens mijn afscheid bij Midpoint Brabant op 7 december jl hebben collega’s en relaties  € 2.000 bijeengebracht voor dit project. Daarvoor ben ik mijn gulle (ex) collega’s en relaties natuurlijk super dankbaar! Wij hopen dat dit een belangrijke start is voor het bijeenbrengen van voldoende middelen voor het beoogde energiesysteem, maar aanvullende donaties zijn natuurlijk van harte welkom!

Verdere vervolgplannen gaan we bij mijn aankomende bezoek aan Gambia in februari/maart 2023 nader verkennen met Ida en Modou en mogelijk andere belangstellenden. Met ROC Tilburg hopen we in ieder geval een meerjarige samenwerking te realiseren. Maar first things first: Eerst het komende bezoek van de ROC-studenten en docenten aan Gambia tot een succes maken! Wilt u meer weten over dit project? Neem dan contact op met: Herman Gels, telefoon 0651395368.

Sponsors van de ROC Tilburg studenten
nr Bedrijf/Organisatie nr Bedrijf/Organisatie nr Bedrijf/Organisatie
1 Reijrink Staalconstructie 28 Albert Heijn 55 ROC Tilburg
2 Techsharks Tilburg 29 BMN Bouwmaterialen 56 Vallas
3 Lan Handling Technologies 30 Vin d’Anvers bv 57 Spapens
4 Driehoeven Melktechniek 31 L. Peeters Transport 58 SPJ
5 MK Gilze 32 Jansen Motors 59 Van Leeuwen
6 Divo Duurzaam 33 Brink Staalbouw 60 Tricorp Workswaer
7 Brand Pigs 34 Raak Metals 61 Laspeijs
8 Eltra 35 Voortman Steel Group 62 IGS
9 IMP Automotions 36 Reijrink Groep 63 Maan
10 Sommen bv 37 Govers Koeltechniek 64 Firedefender
11 Tractorbumper 38 MCB Nederland 65 KRT
12 Smulders 39 JR Staalconstructie 66 Marinus Aanhangwagens
13 Sedum Extra 40 Vromans van Hal 67 Van Alphen Faes
14 Pluimveebedrijf de Bresser bv 41 Rens van Gestel Montage 68 Hoppenbrouwers
15 ATS Transsporttechnieken 43 Roozen en van Hoppe 69 Doortuinen
16 H en H Worstenbrood 44 Vd Sande Logistiek 70 TBB
17 Van Berlo 45 Arcelormittal 71 Samen
18 Abrahams Aggregaten 46 Bersselaar Constructie 72 Hexacon Structures
19 Autobedrijf van den Brand 47 Versteijnen Trucks 73 ERCO
20 Omnivent 48 Erik Leermakers Accountants 74 Formatec
21 Equans 49 Ton Wouters Klantwaarde 75 Rene B
22 Votech 50 Vermeer Middle East 76 DSW
23 Roboflex 51 Becx Verhuur 77 Stomerij De Lorelei
24 Bandenhandel Waalwijk 52 Verschueren Transport 78 BUN
25 Hytec 53 Ad Broecks Plastic Recycling 79 Schellens
26 Van Mossel 54 Delta Staal 80 De Zonnekoningin
27 Peugeot Verhulst 81 Spidini