Al het werkelijke leven is ontmoeting.
- Martin Buber

Nederlands > Informatie ochtend Reis naar het Hart van Afrika

Reizen naar het Hart van Afrika

De afgelopen maanden zijn er drie reizen geweest naar Gambia. Alle deelnemers waren (diep) onder de indruk van het leven daar. De open en hartelijke houding van de Gambianen, de natuur, het heerlijke klimaat en ook wat KW maar vooral Ida Ndow en Modou Ceesay hebben bewerkstelligd binnen de projecten.

Informatiebijeenkomst Reizen naar het Hart van Afrika 2023-2024

Zondagochtend 4 juni 2023 11.00u – 12.30u

Kruisdwarsstraat 6, 3581 GL Utrecht

Info

Duur reis: 10 dagen of – als je zelf wilt – langer.

Tijd: 1-11 dec 2023 en 16-26 februari 2024

Kosten: +/_ 1250 euro all in (afhankelijk van prijs ticket en je eigen uitgaven)

Overnachten: Eigen artistiek vormgegeven huisje in het heerlijk rustige TunbungVillage, Tujereng, Gambia.

page2image18080704

Programma

  • Alles op basis van vrijwilligheid. Er is ruimte voor eigen initiatieven. –

Je kunt genieten van de rust van TunbungVillage, de heerlijks stranden van Gambia, vogel spotten, ronddwalen op een markt etc. En vooral ook van het vrolijke onbevangen contact met de Gambianen.

 page2image18086112page2image18086320

Je loopt een halve dag mee met een gezin van een kind gesponsord wordt, laat nieuwe kleren maken bij Effie’s Design &Tailory shop, volgt een workshop bij Dodo, neemt deel aan een zinderende culturele dag met veel dans en kleur.

En je levert een bijdrage aan de Bymyra School. Wat dat is bespreken we vooraf.

Afbeelding met persoon, buitenshuis Automatisch gegenereerde beschrijvingAfbeelding met persoon, vloer, overdekt, groep Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Ervaringen

Het is onmogelijk compleet weer te geven welke indruk de reis achterlaat bij de deelnemers. Hieronder een paar mensen aan het woord.

page4image17900688page3image18002112

Marga:

Het was een fantastische reis die mij rijkelijk heeft vervuld; het samen zijn met de mensen, school, de gesprekken, ideeën, het eten, het dansen, de markten, muziek, de school, het strand, TungbungVillage, de vogelgeluiden, baobab, de natuur, de busritten. Alles top georganiseerd. Dank je wel!

Maria:

De ontvangst op school was hartverwarmend. Ieder van onze groep heeft lessen gegeven in verschillende vakken.
Ik heb me gericht op “creative writing”, “presentation”, “trash-art” en “singing”. Anderen gaven sportlessen, werken met zgn. wisbordjes, microscoop lessen en textiele werkvormen. Het was heel interessant om te ervaren wat de verschillen zijn tussen een school in Gambia en in Nederland.
Verder deden we andere leuke dingen gedaan, zoals bird-watching en een batik-workshop.
Heel fijn was het om steeds weer thuis te komen in het rustige Tunbung Artvillage, temidden van de grote bomen en struiken. We sliepen in eenvoudige kleine huisjes en aten heerlijk buiten aan een grote tafel. ’s Morgens werden we wakker van de meest bijzondere vogelgeluiden.
Maar het meest bijzondere waren de mensen in Gambia! Waar we ook kwamen, waren de mensen gastvrij, hartelijk en vrolijk. Bertie leidde de reis en had door al de jaren dat hij al in Gambia komt veel voorwerk gedaan. We kwamen a.h.w. in een gespreid bedje.
Ik heb intens genoten! En dan heb ik het nog niet eens over het heerlijke weer, de zee en het strand gehad.
Als het kon vloog ik direct weer terug.

Sjaak

Het project ‘Beroepsonderwijs’ is een nieuwe ontwikkeling van formaat. Een mooie basis om jongeren kansen te bieden vaardigheden te leren en zich in een beroep te bekwamen

Gedreven vaklieden bouwen samen met ROC Tilburg aan dit prachtige plan waardoor kennis gedeeld wordt en zich in Gambia kan verspreiden.

Die gedrevenheid, die vriendelijke lach, die wil om het te leren, zie je voel je en proef je als je echt kijkt en luistert. De mensen willen kansen zien en kansen pakken. Wij kunnen daar een steentje aan bijdragen!

Samen met de blije gezichten van zingende kinderen, de fanatieke voetballende leerlingen op school, de inspirerende teksten op de Bymyra School, zijn dit de bronnen van energie en motivatie die Gambia’s kansen voor haar mensen  heel duidelijk heeft gemaakt voor mij.

Behalve het werken was het voelbaar goed toeven, uitrusten, lekker eten en genieten van natuur, stilte en samen zijn met mooie mensen.

Ilse

De Reis naar het Hart van Afrika; en dat was het! De warmte van gezin waar ik op bezoek ben geweest is onbeschrijfelijk, eerst samen naar de markt, echt een belevenis, alleen al om alle geuren, smaken en kleuren. Daarna samen koken en heerlijk gegeten. Voor een paar uurtjes opgenomen in het gezin en ik voelde me werkelijk heel welkom! De reis, het werken op de school, er was veel gelegenheid voor uitwisseling. Elkaar leren kennen en leren begrijpen, de connectie en wederzijds elkaar zien. Leren van de vrolijkheid ondanks dat het leven er soms hard is. Prachtig om te zien waar men (en Bertie!) mee bezig is, bijvoorbeeld het inrichten van het terrein voor de school voor beroepsonderwijs (geweldig leuk dat de watervoorziening in gebruik werd genomen, super belangrijk natuurlijk voor het vervolg van de werkzaamheden!) en het schooltje in Tunbung Village. Ondertussen genieten van de zee en strand, lekker eten, van het gezelschap van onze eigen groep en onze Gambiaanse vrienden.