Geef me werk wat bij me past en ik hoef nooit meer te werken.
- Confucius

Nederlands > Gezondheidscentrum La Prudence

Gezondheidscentrum La Prudence is een initiatief van een Kameroens echtpaar; KAPCHE WAMBO Diane, een gediplomeerde, en geregistreerde verpleegster, en haar echtgenoot Tasha ABDOU,

 

La Prudence ligt in Douala, District 4, in één van de dichtst bevolkte en armste wijken van de stad.

 

In dit District wonen  ongeveer 250.700 mensen. Gezondheidszorg is praktisch afwezig, er is slechts 1 overheidsziekenhuis beschikbaar.

 

Omdat de zorg in dit ziekenhuis erg duur is, zijn de meeste mensen afhankelijk van kleine primaire gezondheidscentra of kiest men voor hulp bij de traditionele medicijnmannen.

 

Ziektekosten verzekering bestaat hier niet.

 

De mensen die in de wijk La Passerelle Mambanda (11.000 inwoners) wonen behoren tot de groep met hoog risico op infectieuze ziekten.  Juist in deze wijk ontbreekt de aanwezigheid van die kleine gezondheidscentra wat de situatie nog eens extra schrijnend maakt.

 

Het doel van La Prudence is, om op een betaalbare wijze , primaire en preventieve zorg te bieden aan deze bevolkingsgroep en een positieve gezondheidsstatus te kunnen bewerkstellingen binnen deze zelfde groep.

 

Behandelingen behelzen o.a. vaccinatie van baby’s, kinderen en zwangere vrouwen, bevallingen, HIV  e.a. testen, besnijdenis, aanleggen van infusen, eerste hulp; hechten en verbinden van wonden opgelopen in ongelukken zowel door agressie als in het verkeer.

 

Zelfs de hoofdweg in dit gebied, waar het veel regent, is niet geasfalteerd wat resulteert in slecht begaanbare wegen. Dit maakt gezondheidszorg dicht bij nog noodzakelijker.

 

Er is 1 ander gezondheidscentrum bekend in deze wijk.

 

Diane en Tasha, hadden een grote wens; het kunnen betrekken van  een beter toegankelijk en geschiktere locatie  om in de zo broodnodige medische behoeften in hun wijk, te kunnen voorzien.

 

Op1 december 2013 hebben ze dit kunnen realiseren.