Geef me werk wat bij me past en ik hoef nooit meer te werken.
- Confucius

Projecten > Kameroenwerkt steunt ook Gambia : Etu, zijn projecten en zijn erfenis

Etu, zijn projecten en zijn erfenis

In maart 2014 is Etu Ndow onverwachts overleden. Hij laat veel mensen bedroefd achter want hij was een groot kunstenaar maar vooral een groot mens. Zijn levensproject waar je hieronder over kunt lezen (TunbungVillage wordt voortgezet zo goed en kwaad als het gaat door zijn neef met steun van de verdere familie van Etu. Wij denken op termijn ook mee te kunnen helpen om de initiatieven van Etu uiteindelijk tocht gestalte te geven.

INTERVIEW ETU NDOW DOOR BERTIE HENDRIKS JANUARI 2014 (een paar weken voor zijn dood)

Het project voor zijn overlijden:

In Gambia is Etu Ndow een uiterst bevlogen kunstenaar bezig een inspirerend project van de grond te krijgen. Hij heeft een stuk land gekocht; een deel van een verlaten dorp vlak bij de zee. Inmiddels heeft hij daar huisjes gebouwd, expositie en werk-ruimtes, een waterpomp en een wateropvanginstallatie, zonne-panelen….; alles ecologisch verantwoord en met natuurlijke materialen. Overal heeft hij bomen en struiken geplant. Zijn ‘kunstenaarsdorp’ ademt een diepe rust uit en nodigt uit tot bezinning en tot creatieve vormgeving. Etu is een bekende Gambiaanse kunstenaar en heeft vele exposities gehad in Nederland maar ook in andere Europese, Afrikaanse, Midden of Zuid Amerikaanse landen en zelfs in China. Zijn ‘dorp’ is een plek waar mensen van de gehele wereld komen tevens ook een plek waar de scholieren van de Gambiaanse scholen regelmatig les krijgen en geinspireerd worden om hun leven creatief vanuit zich zelf vorm te geven. Het is mogelijk om korte of langere tijd je terug te trekken in zijn ‘dorp’ en zo je wilt ondersteund te worden in je creatieve vormgeving

INTERVIEW ETU NDOW DOOR BERTIE HENDRIKS januari 2013

2017

Kameroenwerkt steunt het werk van Etu van harte en omarmt zijn project op haar website. Wij organiseren in samenwerking met Yafatou de vrouw van Etu en Ida Ndow schoolhoofd van de Bymyra International School eendaagse festivals in Tunbung Village voor de kinderen van de school. Verder maakt KW het voor 5 arme kinderen mogelijk, 5 jaar school te volgen. Als tegenprestatie zullen de ouders van deze kinderen de school helpen met ‘klusjes’.

video Ida Ndow