Geef me werk wat bij me past en ik hoef nooit meer te werken.
- Confucius

Projecten > Etu, zijn projecten en zijn erfenis. Ondersteuning Schoolgaan kinderen Bymyra Bilingual School

2012-2014 Etu, zijn projecten en zijn erfenis

In maart 2014 is Etu Ndow onverwachts overleden. Hij laat veel mensen bedroefd achter want hij was een groot kunstenaar maar vooral een groot mens. Zijn levensproject waar je hieronder over kunt lezen (TunbungVillage wordt voortgezet zo goed en kwaad als het gaat door zijn neef met steun van de verdere familie van Etu. Wij denken op termijn ook mee te kunnen helpen om de initiatieven van Etu uiteindelijk tocht gestalte te geven.

INTERVIEW ETU NDOW DOOR BERTIE HENDRIKS JANUARI 2014 (een paar weken voor zijn dood)

Het project voor zijn overlijden:

In Gambia is Etu Ndow een uiterst bevlogen kunstenaar bezig een inspirerend project van de grond te krijgen. Hij heeft een stuk land gekocht; een deel van een verlaten dorp vlak bij de zee. Inmiddels heeft hij daar huisjes gebouwd, expositie en werk-ruimtes, een waterpomp en een wateropvanginstallatie, zonne-panelen….; alles ecologisch verantwoord en met natuurlijke materialen. Overal heeft hij bomen en struiken geplant. Zijn ‘kunstenaarsdorp’ ademt een diepe rust uit en nodigt uit tot bezinning en tot creatieve vormgeving. Etu is een bekende Gambiaanse kunstenaar en heeft vele exposities gehad in Nederland maar ook in andere Europese, Afrikaanse, Midden of Zuid Amerikaanse landen en zelfs in China. Zijn ‘dorp’ is een plek waar mensen van de gehele wereld komen tevens ook een plek waar de scholieren van de Gambiaanse scholen regelmatig les krijgen en geinspireerd worden om hun leven creatief vanuit zich zelf vorm te geven. Het is mogelijk om korte of langere tijd je terug te trekken in zijn ‘dorp’ en zo je wilt ondersteund te worden in je creatieve vormgevi

INTERVIEW ETU NDOW DOOR BERTIE HENDRIKS januari 2013

2017 en 2018 Ondersteuning Schoolgaan kinderen Bymyra Bilingual School

We hebben besloten het Ondersteuning Schoolgaan Kinderen project voort te zetten in min of meer dezelfde vorm als met Cedel. Ida heeft de voorwaarden die er aan ouders en leerlingen worden gesteld als ze mee willen doen aan het kindondersteunings- project, met Bertie opgesteld. 5-7 Arme maar beloftevolle kinderen van welwillende ouders worden in staat gesteld gedurende langere tijd naar school te gaan. In dit plan ligt ook besloten dat we steun geven aan het kunstenaarsdorp TunbungVillage van de overleden kunstenaar Etu Ndow. Gedurende een aantal jaar zal dan de gehele school van Ida één dag naar Tunbung komen, gesteund door ouders van de leerlingen, waarbij ze les krijgen in het gebruik van creatieve middelen.

In december heeft Bertie een fantastische sport- en speldag geleid op het strand en met de 150 leerlingen ook een bezoek gebracht aan Tunbung Village waar de leerlingen in groepjes een kunstwerk hebben geschilderd voor hun klas. De dag was de mooiste in de historie van de school, aldus Ida.

Filmpjes

  1. Bezoek Tunbung Village
  2.  Spijkerpoepen, Twister en meer in Gambia

Verder zijn er gesprekken geweest met de ouders van de leerlingen die door KW ondersteund worden. Bij enkele ouders is uitgesproken dat, als ze niet actiever bijdragen aan de school, de financiële steun van KW op zal houden. In september wordt hierover besloten. Bij een aantal ouders gaat het gelukkig goed.

video Interview Ida Ndow
 

 

 

 

 

 

 

 

 

2019 De Bymyra Biligual School

110 dozen met computers, beamers, digi-borden, creatieve middelen, boeken, pennen, administratieve benodigdheden, printers, naaimachines, gereedschap en spullen voor de kantine van de school zijn verzameld en verscheept  naar Gambia. Omstreeks half april zal de container aankomen en zal een vrachtwagen de spullen naar de Bymyra School in Sukuta Gambia brengen. Het betreft digi-borden, computers, monitoren, beamers, kabels, bevestiging materiaal, creatieve spullen,